Monday, June 25th, 2012

costum-oficial-de-ceremonie-kura-scroll-kyotoAstăzi, când asociem termenii Japonia şi fashion, ne gândim automat la Harajuku, street-fashion, lolita cu diversele ei reprezentări, uniforme de liceu şi, bineînţeles, la tradiţionalul kimono. Însă vă propun un exerciţiu de imaginaţie, o călătorie în timp la Curtea Heiană, printre nobili şi doamne. Lolitele şi şcolăriţele au dispărut ca prin farmec; la fel şi kimonoul aşa cum îl ştim noi.
 
Înainte de… Citeste mai departe

Monday, June 25th, 2012

keemum

1. Keemun

Keemun este considerat a fi cel mai bun ceai negru chinezesc. Este foarte fin si aromat si se poate gasi in multe combinatii de ceai de calitate. Keemun este foarte bun servit simplu sau cu putin lapte si zahar.… Citeste mai departe

Monday, June 25th, 2012

Cu toate ca varietatea de tipuri de ceaiuri este foarte mare, toate provin din aceeasi planta – “camellia sinesis”. Diferentele sunt date in special de procesul de fermentare prin care trec frunzele.
 
Topurile de ceai:

  • Negru – fermentat in totalitate
  • Oolong – fermentat partial
  • Verde – nefermentat
  • Alb – nefermentat, dar frunzele sunt culese mai devreme de la planta tanara facandu-le diferite de ceaiul
Monday, June 25th, 2012

Metoda chinezeasca
„Gaiwan este una dintre metodele chinezesti de preparare si servire a ceaiului. Cuvantul gaiwan denumeste micul bol de protelan asezat pe o farfurioara si acoperit cu un capac din care se bea ceaiul.
 
Pasii ce trebuie urmati sunt:

  • clatirea cestii cu apa fierbinte – acesta etapa pregateste recipientul in care va fi pus ceaiul, purificandu-l simbolic si practic. Apa
Monday, June 25th, 2012

Ceaiul este o bautura foarte laudata pentru proprietatile sale. Inca din vechime chinezii considerau ceaiul un leac bun pentru diferite afectiuni. Incidenta mai scazuta a unor boli printre consumatorii de ceai a starnit interesul cercetatorilor. Intr-adevar, fitochimicalele din frunzele de ceai ofera numeroase beneficii starii de sanatate. Ceaiul contine flavonoizi, amino acizi, teina, polizaharide si vitamine (C, E, K).… Citeste mai departe

Monday, June 25th, 2012

Rolul pe care cafeaua si ceaiul il joaca in scaderea riscul de infarct pe care il prezinta o persoana a devenit mai clar in urma a doua studii americane recente. Studiile arata ca aceste bauturi pot de fapt sa furnizeze o crestere a protectiei organismului contra infarctului.

 

In ceea ce priveste cafeaua, studiile indica faptul ca o crestere a consumului de… Citeste mai departe

Monday, June 25th, 2012

Pe langa faptul ca India este cel mai mare producator de ceai din lume, acesta creste si unele din cele mai bune sortimente. Aproape fiecare parte din India are o regiune in care se cultiva ceai. Aproximativ 4% din venitul national al Indiei provine din vanzarile de ceai.
 
Datorita diferitelor conditii climatice din India, ceaiurile pot avea difernte foarte mari intre ele… Citeste mai departe

Monday, June 25th, 2012

Anglia este o tara a „bautorilor de ceai”. In fiecare zi sunt consumate 165 de milioane de cani de ceai, iar in fiecare an sunt importate 144 de mii de tone din acest produs. Ceaiul traditional in Anglia este servit intr-o cescuta incalzita in prealabil in care se adauga o lingura plina de ceai pentru fiecare persoana si inca o lingurita in ceainic. Majoritatea… Citeste mai departe

Monday, June 25th, 2012

In Europa ceaiul a fost adus din China de comerciantii olandezi la inceputul secolului saptesprezece. Zvonurile despre faimoasa bautura au ajuns in Anglia, britanicii adoptand cu entuziasm obiceiul olandezilor. Ca si in China, pentru ca ceaiul sa fie cunoscut a fost nevoie sa fie apreciat in primul rand de aristocratie. In anul 1662, regele englez Charles al II-lea s-a casatorit cu Catherine de Braganza… Citeste mai departe

Monday, June 25th, 2012

In Japonia, primele seminte de ceai au fost aduse de preotul buddist Yeisei, care apreciase valoarea ceaiului in timpul meditatiei. Din acest motiv, el este cunoscut ca `Parintele Ceaiului` in Japonia.
 
Ceaiul a primit curand sustinere din partea imparatului si a devenit cunoscut pe tot teritoriul Japoniei. In  aceasta tara, ceaiului ii era dedicata o ceremonie speciala: `Cha-no-yu`, care necesita cativa ani… Citeste mai departe