Cu toate ca varietatea de tipuri de ceaiuri este foarte mare, toate provin din aceeasi planta – “camellia sinesis“. Diferentele sunt date in special de procesul de fermentare prin care trec frunzele.
Topurile de ceai:
Restul ceaiurilor nu sunt cu adevarat ceaiuri, acestea provin din alte plante diferite de camellia sinsesis cum ar fi maté (Ilex paraguarensis), lapacho (Tecoma curialis), rooibos (Aspalathus linearis), condimente, menta, musetel, fructe uscate etc.
Ceai negru Dian Hong
In procesarea ceaiului negru acesta este oxidat si fermentat pentru a-i da aroma distinctiva. Ceaiul negru are un gust foarte bogat aromat.
Numit de chinezi ceai rosu (Hongcha), acest tip de ceai este obţinut lasand frunzele de ceai sa se oxideze complet in mod natural inainte de a fi uscate. Frunzele sunt lasate pentru inceput la uscat cel mult 18 ore in ladite de lemn, apoi sunt rulate si intinse in incaperi umede si reci. Acest procedeu da frunzelor culoarea neagra.
Ceaiul negru isi pastreaza aroma mai bine si timp mai indelungat decat ceaiul verde. Infuzia are culoare rosiatica cu gust mai intens decat al ceaiurilor mai putin oxidate, putand avea arome de migdale, flori salbatice, fructe, malt.
In tarile europene, aceasta forma a ceaiului chinezesc este cea mai consumata.
Ceai chinezesc
Ceai indian
Amestecuri de ceai negru
Ceaiuri aromatizate
Ceai Bu Zhi Chun
Ceaiul Oolong este o combinatie intre ceai negru si ceai verde. In procesarea acestui ceai fermentarea dureaza mai putin.
Ceaiul oolong (Ceaiul Dragonului Negru) este un fel de ceai traditional chinezesc, semioxidat, numit qīngchá (albastru-verzui). In functie de numarul de zile care trece intre recoltare si uscare, ceaiul oolong poate fi “fermentat” in proportie de 10-70%, situandu-se din acest punct de vedere intre ceaiul verde si cel negru. Lichidul obtinut poate de la verde deschis pana la auriu inchis, iar aroma sa poate fi ierboasa, florala sau fructata, lasand in gura un gust dulceag.
Varietati de ceai oolong:
Ceaiul verde este mai putin procesat decat ceaiul negru si are o aroma mult mai usoara. Ceaiul verde are multe efecte benefice asupra sanatatii si pentru ca nu este fermentat are un gust mai proaspat si placut de plante.
Ceaiul verde este obtinut oprind oxidarea frunzelor de ceai prin uscarea acestora imediat după recoltare. Ceaiul este procesat in maximum două zile dupa culegere. Majoritatea ceaiurilor verzi sunt oprite din procesul de oxidare prin metode termice. Frunzele pot fi uscate prin metoda traditionala chinezeasca de prajire in tigaie sau prin metoda japoneza de oprire a oxidarii cu abur fierbinte; aceste procedee distrug enzima responsabila de oxidarea frunzelor.
Ceaiul preparat din frunze nefermentate are o usoara nuanta verde-galbuie si aroma delicata specifica.
Originar din China, este cel mai consumat tip de ceai in tarile asiatice, fiind popular si in restul lumii.
Ceaiuri chinezesti:
Ceaiuri japoneze (ocha):
Ceai verde Jasmine
Ceaiuri aromatizate:
La fel ca si restul tipurilor de ceai, ceaiul alb provine din aceasi planta (camellia sinsesis). Diferenta o face momentul in care sunt culese frunzele. In cazul ceaiului frunzele sunt culese mai devreme cand acestea nu sunt pe deplin deschise si sunt acoperite de un strat de puf alb. De aici provine si numele de ceai alb.
Acest tip de ceai este mai rar decat celelalte ceaiuri traditionale si din acest motiv este si mai scump.
Ceaiul alb este similar cu ceaiul verde in ceea ce priveste procesul scurt prin care trec frunzele si faptul ca nu sunt fermentate. Dar cu toate acestea exista o diferenta considerabila la gust. Majoritatea ceaiurilor verzi au gust distinctiv de « verdeata », pe cand ceaiul alb nu are. Aroma ceaiului alb este adesea descrisa ca fiind una usoara si dulceaga (dar pentru o aroma cat mai placuta ar trebui pregatit cu apa sub temperatura fierberii).
La fel ca si ceaiul verde, ceaiul alb este foarte bun pentru sanatate. Acesta are o cantitate mult mai mica de cafeina fata de alte ceaiuri. Unele studii au aratat ca ceaiul alb contine mult mai multi anitioxidanti decat ceaiul verde.
Ceaiul alb are si el mai multe varietati si este produs mai ales in China si Japonia, dar se mai intalneste si in regiunea Darjeeling in India.
Ceaiul alb provine din recoltarea mugurilor si a frunzulitelor foarte tinere pe care se distinge inca puful alb. Procesarea ceaiului este simpla si nu presupune altceva decat uscarea frunzelor la o temperatura relativ scazuta, de multe ori fiind lasate sa se usuce la soare. Obiectivul este obtinerea unui grad cat mai scazut de oxidare (“fermentare”). Pentru ca ceaiul alb nu este oxidat si rulat, perisorii argintii raman vizibili, constituind un semn al calitatii procesarii.
Infuzat, ceaiul alb da un lichid limpede si de culoare foarte deschisa, cu savoare delicata.
Originile ceaiului alb sunt plasate, potrivit traditiei, in provincia chineza Fujian, frunzele provenind din soiul Da Bai (Marele Alb).
Dintre varietatile de ceai alb, mai cunoscute sunt:
Acest tip de ceai este facut dintr-un soi vechi de Camellia sinensis cu frunza mare (de dimensiunea unei palme). Denumirea provine de la targusorul Pu-erh din provincia Yunnan, unde comertul cu acest fel de ceai inflorea in vremea dinastiei Tang (618 – 907). Este singurul tip de ceai care se imbunatateste pe masura ce se invecheste; de fapt, un ceai pu-erh de buna calitate se obtine printr-o invechire de cel putin cativa ani. Ceaiul pu-erh este disponibil in diferite stadii de oxidare iar procesarea presupune de obicei si comprimarea frunzelor in diferite forme. Exista doua categorii principale in care poate fi impartit acest tip de ceai:
– sheng – deloc sau foarte putin oxidat inainte de a fi presat in diverse forme;
– shu – oxidat, mult sau putin, apoi comprimat sau lasat in forma libera (necomprimata).
Ceaiul sheng neinvechit este de multe ori considerat o varietate de ceai verde, iar ceaiul pu-erh shu si cel sheng invechit sunt considerate ceaiuri negre.
Cele mai bune ceaiuri sunt cele din frunze culese din copaci salbatici batrani, uscate la soare si prelucrate manual.
Ambele tipuri de ceai se depoziteaza in locuri racoroase, ventilate si uscate, ferite de lumina soarelui unde stau la oxidat vreme de mai multi ani, gustul catifelandu-se in urma acestui proces. Ceaiul shu necesita 15 ani pentru a atinge calitatea sa cea mai buna, iar cel sheng devine mai bun an dupa an daca este pastrat in conditii potrivite.
Frunzele uscate ce ceai sunt maroniu rosiatice; infuzia este limpede, are culoare rosiatica si un gust puternic, cu atat mai catifelat cu cat ceaiul este mai vechi. Caracteristicile frunzelor uscate si ale infuziei difera in functie de varsta si de forma in care frunzele au fost pastrate (comprimate sau nu).
Desi nu este un ceai adevarat, planta de Rooibos este o tufa mica ce se poate gasi doar in Africa de Sud. Ceaiul Rooibos are o culoare rosie distinctiva si un gust unic cu o aroma dulce si de nuca. Gustul sau delicios si numeroasele calitati pentru sanatate au facut ca acest ceai Rooibos sa devina un ceai cunoscut in toata lumea.
Sursa: Wikipedia