Supă de dovleac cu ceai afumat


Ingrediente (pt 4-6 persoane):
15 ml (1 lingură) ulei de floarea soarelui
25 g unt
1 ceapă mare, tăiată
675 g dovleac, tăiat în bucăți mari
450 g cartofi, feliați
600 ml concentrat de legume (2 cuburi concentrat legume topite în 600 ml apă fierbinte)
nucșoară proaspăt rasă
1 linguriță tarhon proaspăt tăiat
10 g ceai afumat vrac (recomandăm: Lapsang Souchong, un ceai negru afumat de înaltă calitate. Va da supei un foarte subtil gust de ‘afumătură’)
600 ml lapte
Sare și piper

Mod de preparare:

Încingeți uleiul și untul într-o cratiță și apoi rumeniți puțin ceapa timp de 4-5 min , la foc potrivit, amestecând în continuu.
Adăugați dovleacul și cartofii feliați și acoperiți cu un capac. Lăsați la înăbușit până când legumele se înmoaie, amestecând din când în când.
Peste această compoziție puneți concentratul de legume, nucșoară, tarhonul și potriviți de sare și piper. Fierbeți apoi pentru aproximativ 10 minute, până când legumele sunt complet fierte.
Următorul pas constă în răcirea supei. Se lasă 10-15 min, apoi se toarnă în blender și se mixează până ce supa devine cremoasă.
În timpul în care asteptați răcirea supei, puneți laptele pe foc și încălziți până aproape de fierbere. Adăugați ceaiul vrac, acoperiți și lăsați la infuzat 5-8 min. Strecurați apoi laptele într-o cană separată.
Mutați supa mixată într-o cratiță și adăugați laptele. Încălziți supa la foc mic. Se potrivește după gust cu sare și piper. Opțional, puteți stoarce câteva picături de zeamă de lămâie. Se servește foarte fierbinte.