Ceremonia ceaiului in Coreea


Ceremonia ceaiului, sau darye, este o traditie pastrata in Coreea de mii de ani. Ea se refera in special la eticheta ritualului de pregatire si servire a ceaiului, fiind integrata puternic in cultura si arta coreeana. Ceremoniile sunt adesea alaturate unor evenimente importante, precum aniversari, sarbatori sau momente de meditatie si trebuie desfasurate conform regulilor pastrate de-a lungul timpului.
Primele consemnari istorice plaseaza aceste ceremonii in templele budiste ca modalitate de comunicare cu zeii ancestrali, pentru ca ulterior sa fie mentionate in ritualurile curtii regale. Datorita efectelor benefice ale ceaiului asupra sanatatii fizice si mentale, aceste ceremonii au inceput sa fie apreciate in multe alte culture ale lumii. Ele au fost de asemenea rafinate de-a lungul timpului si au evoluat in categorii distincte: ceremonia zilnica, ceremonia de primire a oaspetilor, ceremonii speciale destinate familiilor regale, etc.
Ceaiurile traditionale din Korea sunt ceaiul verde, cel de ghimbir si cel de ginseng, insa alaturi de acestea sunt raspandite si alte ceaiuri din cereale (orz si orez), prune, menta, curmale sau radicini si flori specifice zonei. Setul coreean traditional este din portelan pictat si este format in general din 8 piese.
Fata de alte culturi asiatice, cermonia ceaiului in Coreea este privita intr-un mod mai putin formal, punand accentul pe relaxare, armonie si conversatie. De la maestrii ceaiului pana la carti dedicate complexitatii si frumusetii acestor ceremonii, cultura coreeana ne ofera un exemplu desavarsit de ritualuri traditionale pastrate pana in prezent.