Ceaiul Lipton


Sâmbătă, 19 octombrie  \ Cafeneaua Dalles, etaj 1 \ Sala Dalles

16:30-17:30: Ceaiul în Europa şi SUA. Degustări de ceai Lipton  *

Opreşte-te din ceea ce faci şi du-te şi ia-ţi un ceai, dacă tot ai de gand să citeşti asta. Pe urmă, vino aici şi continuăm. Promit că te aştept. Ei bine, chiar dacă vei încerca să ignori propunerea mea şi nu mă vei asculta, îţi promit că la sfârşit  te vei duce  să-ţi iei  nenorocitul ăsta de ceai despre care tot  încerc să îţi vorbesc .
Aparent, toată chestia asta cu ceaiul e o amestecătură de plante într-un plic, care cu puţină apă te face să te simţi mai bine pe timp de răceală sau în zilele în care nu-ţi mai plac cafeaua sau apa. Şi pe bună dreptate. Doar că niciodată nu te-ai gândit la degustarea ceaiului ca la o artă, nu-i aşa?
Deşi are o origine necunoscută, ceaiul este consumat de mii de ani pentru binecunoscutul său rol în menţinerea unui stil de viaţă sănătos, devenind deja parte a multor culturi. De-a lungul timpului, ceaiul a fost în mod continuu reinventat şi modificat, dar acesta încă şi-a păstrat secretul care îl face conform studiilor, a doua cea mai populară băutură, după apă.”Pentru că indiferent de timp şi de spaţiu, ceaiul va impresiona întotdeauna atât prin savoarea de moment, cât şi prin gustul care aminteşte de trecut.”

Bine..bine…dar, până la urmă, ce e ceaiul? Adică, noi ce bem mai exact? Toate soiurile de ceai provin din planta numită Camellia sinensis, ceaiul fiind cultivat în mai bine de 30 de ţări  precum Japonia, Turcia, India, Argentina, Kenya, Indonesia şi China. Fireşte, de aici vine şi intriganta întrebare “da` de ce ele pot să facă ceai şi noi nu putem?”  şi pentru asta vă cer să soribiţi o gura din ceaiul pe care vi l-am recomandat  şi să vă înarmaţi cu puţină răbdare.

Prepararea ceaiului depinde de mulţi factori care dovedesc complexitatea acestei arte. Spre exemplu, există peste 3000 de tipuri de ceai care variază în funcţie de regiunea de creştere a plantei, condiţiile climatice şi structura solurilor. Cele mai cunoscute soiuri de ceai sunt: ceaiul verde şi  ceaiul negru, cărora li se alătura şi ceaiul galben, alb şi cel albastru(oolong).

Şi de aici, dragilor, începem cu adevărat să ne avântăm într-o aventură a ceaiului în care culoarea, aroma şi gustul sunt elementele către un ritual al fericirii. Ca să vă învăţ şi pe voi acest lucru, luaţi căniţa cu ceai în mână ( asta dacă nu aţi terminat-o până acum, căci dacă v-a plăcut aşa de mult vă mai puteţi duce să v-o mai umpleţi o dată) şi haideţi să facem un exerciţiu :

  1. Gustaţi ceaiul în 3 stadii diferite! Prima dată, lăsaţi culoarea sa pătrundă în apa fierbinte, urmând ca mai apoi să îngăduiţi simţurilor dumneavoastră un moment de răsfăţ şi în cele din urmă, să gustaţi şi să vă bucuraţi de ceai.
  2. Savuraţi, nu v-agitaţi! Înainte de a înghiţi, păstraţi pentru câteva clipe ceaiul în gură pentru a lăsa diversele arome să se joace cu senzaţiile şi percepţiile dumneavoastră , iar notele lemnoase şi parfumate din plante să vă încânte papilele gustative.
  3. Bucuraţi-vă de viaţă!  Este demonstrat că 2-3 ceşti de ceai pe zi ajută la o mai bună funcţionare a inimii, iar dacă îl consumăm fără lapte sau zahar, ceaiul conţine 0 calorii. Să nu mai zic de faptul că o ceaşcă obişnuită de ceai are un conţinut aproximativ înjumătăţit de cofeină faţă de cantitatea unei ceşti de cafea filtrate.

Cam asta e cu ceaiul, dragilor. Eu una ştiu ce fac acum. Întrebarea e dacă voi ştiţi ce faceţi de acum încolo . Dacă nu, încercaţi să citiţi în ceai, că văd că-i bun în toate…

Va asteptam la Sala Dalles!
programul complet al celor doua festivaluri: http://www.asiafest.eu/expozitie/
* sustinute de catre Gheorghe Mihai Cosmatchi