Pe langa faptul ca India este cel mai mare producator de ceai din lume, acesta creste si unele din cele mai bune sortimente. Aproape fiecare parte din India are o regiune in care se cultiva ceai. Aproximativ 4% din venitul national al Indiei provine din vanzarile de ceai.
Datorita diferitelor conditii climatice din India, ceaiurile pot avea difernte foarte mari intre ele. Astfel ca, exista 3 feluri principale de ceai produse in India:
Assam
Ceaiul Assam provine din partea de Nord-Est a tarii. Ceaiul din aceasta regiune este bogat si intens.
Darjeeling
Regiunea Darjeeling este racoroasa si umeda aflata la poalele muntilor Himalya. Ceaiul este extraordinar si delicat aromat. Acest ceai este considerat a fi unul din cele mai bune ceaiuri din lume. Plantatiile Darjeeling au 3 recolte, iar fiecare recolta are o aroma unica. Prima recolta este aromata si usoara, pe cand cea de-a 2-a recolta are o aroma putin mai intepatoare. Cea de-a 3-a recolta sau recolta de toamna este formata dintr-un ceai mai putin calitativ.
Nilgiri
Acest tip de ceai provine dintr-o regiune si mai inalta a Indiei decat Darjeelingul. Aroma ceaiului Nilgiri este subtila si fina. De cele mai multe ori acest tip de ceai este amestecat cu un ceai mai puternic.
Pe langa diferitele tipuri de ceaiuri din India exista si un stil unic de a face ceai. Aceasta tehnica se cheama “chai”. Exista multe feluri de retete de a face chai, dar ingredientele de baza sunt: ceai negru, lapte, zahar si mirodenii. Combinatia de mirodenii este cea care face chai-ul atat de special. In majoritatea retetelor cele mai intalnite mirodenii folosite sunt cuisoare, scortisoara, piper si ghimbir.