Cafeaua în jurul lumii


Cafeaua este un domeniu vast, cu o istorie de peste o mie de ani, un tărâm al aromelor şi al plăcerii. Vorbim despre arta de a bea cafea, despre arta preparării şi a degustării ei. De-a lungul timpului, au apărut diferite reţete ale acestei băuturi, în funcţie de regiuni. Cine nu a auzit de cafeaua vieneză, mexicană, irlandeză, sau de alte sortimente în care aroma caracteristică ţării de provenienţă se face simţită?
Aşa se face că în ţara trifoiului şi a Sfântului Patrick, cafeaua “naţională” conţine, după cum bine se ştie, whisky sau liqueur. Cum se procedează? Într-o cană mare cu cafea fierbinte, se pune zahăr, se amestecă şi se toarnă un păhăruţ de whisky. Nu uitaţi frişca de decor!
Dacă aveţi un mexican la masă, încântaţi-l cu o gustare picantă şi o cafea pe măsură. Plină de aromă, cafeaua mexicană însoţeşte cu succes o prăjitură să zicem… cu ghimbir. Până şi prepararea este interesantă. Se pune cafeaua în filtru, dar nu sigură, ci împreună cu o linguriţă de chimen. Când este gata se amestecă cu o linguriţă de vanilie şi cu un sos fiert preparat din zahăr, sirop de ciocolată şi lapte. În fine, această nebunie se toarnă în ceşti se decorează cu frişcă şi chimen. Aţi gustat?
Multora le place menta, multora le place cafeaua, dar puţin s-au gândit la o combinaţie între ele. Ori, dacă s-au gândit, nu au fost destul de curajoşi să încerce. Tot ce trebuie să faceţi este să amestecaţi cafeaua măcinată cu o linguriţă praf de ciocolată, puţină esenţă de mentă şi puţină esenţă de vanilie. Se pun toate în filtru cu câteva ceşti de apă. Decor? Frişca de rigoare şi un bob nemăcinat de cafea.
Dacă vorbeşti despre Thailanda, nu se poate să nu îţi vină în minte o mie de feluri de condimente. Aşa este şi cu cafeaua de aici. În cafeaua pe care o puneţi la filtru, adăugaţi un vârf de cuţit de coriandru şi câteva boabe de cardamom. La sfârşit adăugaţi zahăr, lăsaţi-o să se răcească şi serviţi-o cu gheaţă.
V-aş mai recomanda cafeaua acidulată, cu siguranţă deosebită de oricare alta. Pur şi simplu amestecaţi cafeaua instant cu zahăr până rezultă o spumă. Adaugaţi gheaţă zdrobită şi cola. Peste spuma obţinută aşezaţi o felie de lămâie.
Dacă tot veni vorba de cafea la rece, iată reţeta “eskimona”: 3 ceşti de cafea se lasă la rece în congelator şi se amestecă cu puţin lapte, sirop de ciocolată, zahăr şi chimen. Blendaţi. Dacă ar fi vară, nimic nu v-ar încânta mai mult…
Iată şi ceva mai consistent: cafea preparată la ibric, tare, amestecată cu esenţă de migdale, se pune la fiert. Când clocoteşte, se adaugă un ou bătut cu zahăr şi puţină frişcă. Se lasă la foc mic până capătă consistenţă. Se poate amesteca cu apă tonică şi gheaţă zdrobită, cu frişcă. Tocmai aţi obţinut cafea ungurească.
Din estul europei în Bahamas: o ceaşcă mare de cafea cu câteva linguriţe de sirop de portocale, zahăr şi esenţă de vanilie. Amestecaţi şi decoraţi cu frişcă şi fulgi de ciocolată.
Eee! Dar câte bordeie atâtea obiceie! Cafeaua este diferă de la ţară la ţară şi chiar de la om la om.

 

Sursa: http://www.urbanlifestyle.ro